FEDAL 2006

Normaal gesproken eten Romeinen met hun families een paar gangen op de zondagmiddag, vanaf een uurtje of één. Op de achtergrond staat het voetbal van de serie A op, maar mangiare is toch nog altijd belangrijker dan calcio, zelfs voor een Italiaan. Dus is de blik gericht op het eten, waarbij een vrij kale pasta – voor Nederlandse begrippen – slechts de inleiding is voor het vlees van de hoofdgang. De bambini wachten netjes op hun beurt, omdat ze niet anders weten. Dit is de favoriete tijdsbesteding van de gemiddelde inwoner van Rome op zondag, hoewel je na het zien van de surrealistische film La Grande Bellezza anders zou kunnen denken.

Foto: Paolo Bona

Een andere favoriete tijdsbesteding op de zondagmiddag van Romeinen is flaneren. Op en neer lopen door de Via del Corso, de hoofdstraat van Rome, telkens weer. Van het Piazza Del Popolo tot aan het plein Piazza Venezia – een verkeersinfarct – en het witte suikerpaleis, ook wel het Monument Vittorio Emmanuel II genoemd. Dan rechtsomkeert naar de Piazza del Popolo, een prachtig plein waar AS Roma in 2001 voor de laatste keer vierde dat het de Scudetto won. De extra grote zonnebril is een vereiste om mee te mogen doen in deze eeuwige contemplatieve wandeling, waarvan de zin alleen de handeling is en daarom op en top Italiaans is.

Voor één keer worden deze oude principes overboord gegooid en wordt de rivier de Tevere overgestoken om richting het Stadio Olympico te gaan, waar AS Roma en Lazio Roma voetballen. Naast dat stadion bevindt zich het Foro Italico, waar al jaren een van de meest prestigieuze graveltoernooien ter wereld wordt gespeeld. Het Internazionali BNL d’Italia.

Het Foro Italico is geen Colosseum dat hemelsbreed een paar kilometer verderop ligt. Maar het stadion van het Foro Italico is wel een schitterende arena, die klein oogt, maar vrij stijl is. Een intiem stadion, waar mensen vijf uur lang en zes minuten zullen worden vermaakt door de twee beste tennissers van de wereld, in hun beste en langste ontmoeting ooit. De Roland Garros finale die we nooit mochten meemaken.

Ook ik – een Nederlander die in Rome een seizoen hockeyt bij een Italiaans team – ben deze zondagmiddag in mei 2006 bij Italianen uitgenodigd om te komen eten. Eerdere sessies waren geweldig. Van een uur ’s middags tot zes, zeven uur ’s avonds met elkaar aan tafel zitten. Eten is het verbindende element, conversatie (‘parlare’) de smeerolie.

Roger Federer in actie op het ‘Internazionali d’Italia’ in 2006. Foto: Paolo Bona

Ik ga op de bonnefooi naar het stadion en stuur een excuus naar de manager. ‘Het is dat de nummer één en twee van de wereld tegen elkaar spelen, anders was ik zeker komen eten’. Het is de waarheid. Niets is leuker in het leven dan op een zondagmiddag aan een Italiaanse familietafel zitten.

Alleen Roger Federer en Rafael Nadal kunnen dat verstoren.

Mijn Italiaanse hockeyvrienden sms’en me dat het een kansloos avontuur is zonder kaartje. Ze verwachten me alsnog ’s middags. Ik loop opgewonden richting het stadion en doe wat ik bij Paradiso al tientallen keren heb gedaan. Mensen aanspreken voor een kaartje. Mijn missie is deze keer simpel. Meer dan een heb ik niet nodig. Veel geluk heb ik niet nodig om misschien wel de beste tenniswedstrijd ooit te kunnen zien. De tweede Romein die ik vraag, heeft al een kaartje over.

Voor de normale prijs. 20 euro. Tien minuten voor de wedstrijd begint. Eén kaartje voor een tennisgekke Nederlander, die een seizoen in de tweede Italiaanse divisie hockeyt. Voor twintig euro. Ik geniet vijf uur en zes minuten lang en ga geen een keer naar de WC, terwijl ik eigenlijk de hele tijd moet. Het tennis is het mooiste ooit, de uitkomst is me al jaren een raadsel. Vandaar dit stuk, hevig geïnspireerd door het boek ‘Niveaus van het spel’, waarin John McPhee van The New Yorker punt voor punt de wedstrijd tussen de zwarte Arthur Ashe en de blanke Clark Graebner in de halve finale van de US Open in 1968 beschrijft. Twee tennissers die in alles hun perfecte tegenwicht vinden. Net als in 2006 in Rome.

Het is in deze wedstrijd dat het ideale evenwicht verstoord wordt door iets onverklaarbaars, cliché, de bijzondere krachten in de sport. Het betekent het startschot voor een scheve rivaliteit tussen de twee beste tennissers ooit. Roger Federer is de lieveling van de tennistrainers, want alles wat hij doet is wat je noemt ‘ideaaltechnisch’. Voorbeeld: een slice, een gesneden bal, moet zoals elke bal in perfecte balans worden geslagen. Federer doet dat. Terwijl zijn rechterhand met racket .. gaat zijn linkerarm naar achteren, zodat het zwaartepunt weer in het midden ligt.

Rafael Nadal is de lieveling van de minder getalenteerden.

Rafael Nadal in actie in Rome, 2006. Foto: Paolo Bona

Zondag 14 mei, 2006.

De witte elastische haarband met de swoosh van Nike, van driehoek tot haarband na twee keer vouwen, en de witte polsband is het enige wat de twee tennissers in het Foro Italico gemeen hebben op. De haarband van Roger Federer zit op z’n hoofd alsof die is vastgelijmd. Hij komt rechtstreeks uit de verpakking, zoals elke haarband na een overwinning naar een dankbare fan wordt gegooid. Maar na deze wedstrijd zal Federer niet met zijn haarband gooien, ondanks twee matchpoints in de vijfde set. Hij zal een forehand missen die hij in de training altijd goed zou slaan, maar nu als een beginneling een meter achter de baseline mikt. Deze keer zal zijn arm van graniet voelen, nauwelijks op te tillen, met een pols die niet meer klapt maar voelt alsof er een hele bus WD40 kruipolie doorheen moet. Tegen de hele wereld blijft zijn slagarm elastisch op de belangrijke punten, behalve tegen Nadal, zijn tegenpool, maar vooral zijn angstgegner.

Dat zit zo: er was maar één ding ooit wat een 17-jarig Zwitsers tennistalent uit Basel tot tranen kon dwingen: hoge ballen – boven de schouder – op zijn backhand.

Een kleinigheid, op het eerste gezicht.

Dit is het minpunt van de enkelhandige backhand. Met één hand – de rechterhand – extreem hoge en zware tennisballen verwerken is moeilijker dan met twee handen. Twee handen brengen meer gewicht in de strijd en kunnen het racketblad beter stabiel houden tegen zwaar geschut dan één hand. Zeker als die ballen worden geslagen met de grootse topspin ooit gemeten, .. RPM…De ballen van Nadal zijn ontworpen om zich in de bespanning van de ander te graven, met zoveel omwentelingen dat ze als het ware een zwak stukje racket proberen te zoeken, waar ze doorheen kunnen. Met twee handen is de fundering sterk, maar één hand wisselvallig. De timing van slaan wordt dan belangrijker

God is wreed. Werk je als talent keihard om je mentale zwakheden aan het begin van de carrière – zoals racketgooien – te overmeesteren. Creëert hij als je als veruit de beste van de wereld bent, een speler die in alles jouw nachtmerrie en tegenbeeld is. Een machine, die uitblinkt in dat ene waar jij zwak bent. Ballen op schouderhoogte op de backhand. Vijf uur lang zul je vanmiddag deze ballen verwerken alsof het normaal is.

Tot je breekt. Zoals je altijd, je hele carrière, eigenlijk altijd breekt als je een gelijke of meerdere vindt. Domineren kan jij als de beste. Maar de mindere zijn is een rol die niet in jouw toneelstuk past. Het past je ook niet.

Waarom toch, Roger, waarom?

Rechtshandig tegen linkshandig, Idealist tegen realist, Arrogant tegen bescheiden, stylist tegen harde werker, technicus tegen rouwdouwer, eastern-greep tegen western-greep [dit is taal van de tennistrainer], elite tegen working class, traditie tegen de driekwart broek, kosmopoliet tegen eilandbewoner, t-shirt tegen mouwloos, ontspannen tegenover overspannen neuroot, allrounder tegen gravelspecialist, Zwitserland tegen Spanje, emotie tegen nuchterheid, introvert tegen extravert, Goliath tegen David. Alleen over emotie en nuchterheid zou je kunnen discussiëren. Het is een bijna geijkt rijtje…

Nadal zal  je in de vijfde set de partij schenken, maar jij accepteert het cadeau niet. Kan dat, een cadeau uit angst niet accepteren?

‘God, it’s killing me,’ zou je later zeggen in 2009 zeggen als je in Australië ook Grandslamfinales van Nadal begint te verliezen op hardcourt. Je bent niet in staat om een normale speech te geven, terwijl legende Rod Laver toekijkt. Pas als de Spanjaard jou omhelst en je wat lieve woorden toespeelt, durf je het weer aan, maar ook dan barst je half in tranen uit als je alle legendes wil bedanken voor hun aanwezigheid. De haal van je huil begint bij ‘jullie weten hoeveel het voor mij betekent.’

*

Federer heeft zijn haarband uit de verpakking gehaald en hem daarna in de kleedkamer gevouwen. Eerst de ene hoek naar de andere punt, zodat de hoekjes goed zitten. Daarna het meest precaire onderdeel van het omdoen van de haarband, de laatste vouw die de originele driehoek een haarband maakt. Doe je dot te snel, dan komt de haarband er bobbelig uit, maar doet het nog wel zijn werk tijdens een tenniswedstrijd, namelijk zorgen dat de haren niet voor de ogen komen.

Dat laatste onderdeel doet de Zwitser belachelijk precies voor de wedstrijd, terwijl Nadal een paar sprintjes trekt door de kleedkamer. Federer drukt de hoekjes aan en strijkt met zijn hand langs de kantjes om er zeker van te zijn dat er geen overlap zit in de stof. Zijn sponsor Nike midden op het voorhoofd. Nooit is er een tennisser geweest die netter zijn haarband in had. Geboetseerd in steen, bewegingsloos na een rally van dertig slagen.

Roger Federer in actie in Rome, 2006. Foto: Paolo Bona

Bij Rafael Nadal is er wel een bobbel te zien in z’n haarband, het kenmerk van minder minutieus vouwen. Daar heeft hij allemaal geen tijd voor. De Spanjaard heeft nu ook meer haar dan Federer, waardoor de haarband meer op zijn hoofd zit dan er omheen. Het kreukje in z’n haarband past bij de rest van zijn kleren. Vreemd is het later om te zien dat met het uitvallen van je haar, ook tijdelijk je macht op de tennisbaan lijkt af te nemen. Eerlijk: het is soms geen gezicht. De ooit zo machtige Nadal, het icoon, met een kalend hoofd, die op Wimbledon verliest van achterhoedetennissers  – one hit wonders – als Dustin Brown. Nadal is als de bijbelse Simson, de oersterke man die alleen krachteloos was als zijn haren zouden worden afgeschoren.

Allebei hebben ze een witte polsband om de slagarm. Federer om de rechterarm, Nadal om de linkerarm,  zodat het zweet van de armen niet naar beneden loopt richting de vingers en de vingers moeite hebben om zich stevig om de overgrip van hun racket te kroelen. De polsband is de stuwdam tegen zweet op de arm. Ook het zweet van het voorhoofd kan gedept worden met de polsband, die altijd gemaakt is van wat we badstof noemen, dat hele zachte en dikke spul, waar in de jaren tachtig onderbroeken van werden gemaakt.

Een polsband is iets persoonlijks. Sommige tennissers opteren voor beide armen en willen een polsband die bijna de hele onderarm bedekt onder de ellebogen. Dat zijn de zweters onder de tennissers. Anderen kiezen voor een kleinere versie, omdat ze niet het gevoel willen hebben dat hun hele arm ingezwachteld is met een badhandoek. De polsband lijkt een uithangbord voor de sponsor, maar het is een accessoire met waarde. Heeft de tennisser die band niet om, dan kun die zich naakt voelen, net zoals een kakker zich naakt voelt zich zonder kraag. Het voelt niet goed.

Deel 2 volgt in maart

25.138 thoughts on “FEDAL 2006

 1. Nice post. I was checking constantly this blog and I
  am impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I
  care for such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 2. Wonderful write ups, Regards!
  prescription drugs without prior prescription [url=https://canadadrugspower.com]ed meds online without doctor prescription[/url] humana online pharmacy

 3. Many thanks. A good amount of advice.
  essays about community service [url=https://quality-essays.com]how to write a good scholarship essay[/url] professional essay writing services

 4. You actually reported it perfectly!
  how to write an effective argumentative essay [url=https://writingthesistops.com]write my essay now[/url] i need help writing a thesis statement

 5. Many thanks, Quite a lot of write ups!
  college writing essay [url=https://homeworkcourseworkhelps.com]https://homeworkcourseworkhelps.com/[/url] a website that writes essays for you

 6. Nicely put, Appreciate it!
  the cns depressants include various prescription drugs referred to as [url=https://canadianpharmacyonlinedb.com/]reviews canadian pharmacy online[/url] republic rx specialty pharmacy

 7. Seriously lots of very good knowledge.
  how to stop calls from canadian online pharmacy [url=https://sopharmsn.com/]most reliable online pharmacies[/url] best mail order canadian pharmacy

 8. [url=https://anafraniltabs.monster/]anafranil for sale[/url] [url=https://buypropeciawithoutprescription.com/]propecia drug price[/url] [url=https://phenergan.sbs/]phenergan[/url] [url=https://buywellbutrin.life/]how to get wellbutrin[/url] [url=https://ventolintab.com/]ventolin prescription[/url]

 9. [url=http://buyonlinepharmacy.monster/]northern pharmacy[/url] [url=http://zoloftp.com/]zoloft generic tablet[/url] [url=http://anafraniltabs.monster/]anafranil price in canada[/url] [url=http://amoxicillingen.com/]augmentin xr[/url] [url=http://phenergan.sbs/]cost of phenergan[/url] [url=http://allopurinolz.quest/]allopurinol 150[/url] [url=http://buymalegra.monster/]malegra dxt tablets[/url] [url=http://buywellbutrin.life/]wellbutrin prices generic[/url]

 10. [url=https://buycanadianpharmacy.monster/]happy family rx[/url] [url=https://augmentintab.online/]augmentin 125mg[/url] [url=https://albuterola.org/]can you buy ventolin over the counter[/url] [url=https://vardenafil.sbs/]cheapest price for levitra[/url]

 11. [url=https://brandhydroxychloroquine.com/]plaquenil 75 mg[/url] [url=https://dapoxetineavana.online/]generic dapoxetine uk[/url] [url=https://zovirax.life/]buy zovirax cream canada[/url] [url=https://buydrugstore.monster/]the happy family store[/url] [url=https://phenergan.icu/]generic for phenergan[/url] [url=https://amoxicillinmed.online/]amoxicillin medication cost[/url]

 12. [url=https://augmentintab.online/]augmentin brand cost[/url] [url=https://buytadalafil20mg.com/]tadalafil 5 mg for sale without prescription[/url] [url=https://colchicine.run/]colchicine cost[/url] [url=https://seroquela.com/]seroquel 25[/url] [url=https://bupropiontab.online/]bupropion tab 150mg[/url] [url=https://furosemidetab.online/]furosemide 20 mg canada[/url] [url=https://finpecia.sbs/]propecia in australia[/url]

 13. [url=https://buykamagra.monster/]kamagra oral jelly buy online canada[/url] [url=https://modafinilb.quest/]modafinil fast shipping[/url] [url=https://lisinoprilb.online/]lisinopril 20 mg tablets[/url] [url=https://azithromycingn.online/]azithromycin rx[/url] [url=https://cleocintabs.online/]clindamycin 150mg best price[/url] [url=https://accutane.fun/]average cost of accutane[/url] [url=https://prednisolone.icu/]order prednisolone[/url]

 14. [url=http://cymbaltaduloxetine.online/]cymbalta generic cost[/url] [url=http://pharmacygrand.com/]legitimate online pharmacy usa[/url] [url=http://flagyl.cfd/]flagyl generic brand[/url] [url=http://finasteridetabs.net/]where to buy propecia in australia[/url] [url=http://tretinointabs.com/]tretinoin tablet[/url]

 15. [url=http://allopurinolz.quest/]buy allopurinol 100mg online uk[/url] [url=http://nolvadextamoxifen.shop/]buy cheap nolvadex[/url] [url=http://zoloftp.com/]price of zoloft 50 mg[/url] [url=http://seroqueltabs.shop/]seroquel 300mg price[/url] [url=http://retinatabs.com/]retin a 0.01 gel price[/url] [url=http://metformin.sbs/]can i buy metformin over the counter in australia[/url]

 16. [url=http://azithromycingn.online/]azithromycin tabs 250 mg[/url] [url=http://ampicillin.fun/]ampicillin drug[/url] [url=http://provigiltab.online/]provigil tab 200mg[/url] [url=http://cephalexine.shop/]cephalexin caps 250mg[/url]

 17. [url=https://lisinopril.fun/]lisinopril 40mg prescription cost[/url] [url=https://seroqueltabs.shop/]seroquel sr[/url] [url=https://metformina.net/]buy metformin uk online[/url] [url=https://amoxicillingen.com/]augmentin 375mg tab[/url]

 18. [url=https://keflexcephalexin.shop/]cephalexin buy online[/url] [url=https://buypropeciawithoutprescription.com/]propecia for women[/url] [url=https://etrazodone.com/]trazodone 50 mg tablet price[/url] [url=https://amoxicillinmed.online/]amoxicillin generic drug[/url]

 19. [url=http://buyamoxicillin.life/]augmentin 675 price[/url] [url=http://tetracycline.icu/]terramycin crumbles[/url] [url=http://bactrimds.shop/]bactrim f[/url] [url=http://flagyl.cfd/]buy flagyl without a prescription[/url] [url=http://seroquela.com/]seroquel generic brand[/url]

 20. [url=http://augmentin.run/]200 mg amoxicillin[/url] [url=http://gabapentintabs.shop/]rx gabapentin[/url] [url=http://buymusclerelaxants.com/]skelaxin cost without insurance[/url]

 21. [url=https://cymbaltaduloxetine.online/]order cymbalta[/url] [url=https://colchicine.run/]how to get colchicine[/url] [url=https://lasixm.monster/]furosemide 80 mg tablet[/url] [url=https://albuterola.org/]albuterol 0.42[/url]

 22. [url=https://levitratabs.online/]levitra prescription online[/url] [url=https://tretinoin.icu/]best retin a cream over the counter[/url] [url=https://buycolchicine.life/]colchicine 600 mcg[/url] [url=https://seroquela.com/]seroquel brand[/url] [url=https://buykamagra.monster/]kamagra india[/url] [url=https://fluoxetine.click/]prozac buy online canada[/url] [url=https://accutane.life/]accutane capsule[/url] [url=https://modafinilb.quest/]provigil buy online usa[/url]

 23. [url=http://neurontintabs.com/]neurontin capsules[/url] [url=http://finpecia.site/]propecia 2018[/url] [url=http://colchicine.sbs/]cheap colchicine online[/url] [url=http://zovirax.life/]acyclovir lowest price[/url] [url=http://sildenafilgen.online/]viagra singapore price[/url]

 24. [url=http://metformin.sbs/]metformin singapore[/url] [url=http://doxycyclinetab.org/]doxycycline tab india[/url] [url=http://buypropeciawithoutprescription.com/]finasteride buy[/url] [url=http://allopurinolz.quest/]allopurinol 50 mg tablet[/url]

 25. [url=http://modafinilz.online/]modafinil purchase[/url] [url=http://lisinoprilb.online/]prinivil brand name[/url] [url=http://accutane.fun/]accutane cost in canada[/url] [url=http://lisinoprilds.com/]lisinopril 20 mg tablets[/url] [url=http://cipros.shop/]cipro 55 for sale[/url] [url=http://ampicillin.fun/]ampicillin 750 mg[/url]

 26. [url=http://cheapviagrapharm.com/]viagra 500mg tablet price in india[/url] [url=http://phenergan.icu/]buy phenergan tablets[/url] [url=http://buyhydroxychloroquine.life/]cost of plaquenil uk[/url] [url=http://metformin.sbs/]metformin 2019[/url] [url=http://besthydroxychloroquine.com/]plaquenil 75 mg[/url] [url=http://lioresaltabs.quest/]buy lioresal[/url] [url=http://buylasix.life/]furosemide 10 mg[/url] [url=http://buyretina.life/]tretinoin prescription online[/url]

 27. [url=http://fluoxetine.click/]fluoxetine buy[/url] [url=http://tretinointabs.com/]retin a india buy[/url] [url=http://azithromycingn.online/]azithromycin online pharmacy canada[/url] [url=http://lasixm.monster/]can i buy lasix over the counter[/url] [url=http://colchicine.run/]buy colchicine without prescription[/url] [url=http://prednisolone.icu/]prednisolone 5mg price uk[/url] [url=http://pharmacygrand.com/]onlinepharmacytabs24 com[/url]

 28. [url=https://acyclovirtabs.shop/]acyclovir cream canada pharmacy[/url] [url=https://buyyasmin.monster/]buy yasmin online usa[/url] [url=https://buydrugstore.monster/]online med pharmacy[/url]

 29. [url=https://finpecia.site/]propecia online for sale[/url] [url=https://metformina.net/]metformin online uk[/url] [url=https://citalopram.live/]citalopram bipolar[/url] [url=https://buymalegra.monster/]buy malegra 100 online[/url] [url=https://zoloftp.com/]zoloft price australia[/url]

 30. [url=https://vardenafil.sbs/]levitra 20 mg tablets price[/url] [url=https://lisinoprilb.online/]cheap lisinopril no prescription[/url] [url=https://finpecia.sbs/]propecia for sale south africa[/url] [url=https://modafinilz.online/]modafinil 100 mg tablet price[/url] [url=https://prozactab.com/]fluoxetine cream[/url] [url=https://azithromycingn.online/]azithromycin tablet price[/url] [url=https://levitratabs.online/]canadian pharmacy levitra[/url]

 31. [url=http://prednisolonep.com/]prednisolone 25mg buy online[/url] [url=http://buyprednisone.life/]prednisone online sale[/url] [url=http://diflucanfluconazole.org/]diflucan cream[/url] [url=http://buyclomid.life/]clomid australia cost[/url] [url=http://wellbutrin.sbs/]wellbutrin 450 mg cost[/url] [url=http://vardenafil247.online/]best prices on levitra[/url]

 32. [url=http://aurogra.fun/]buy aurogra 100[/url] [url=http://lasixtb.com/]how to get lasix without a prescription[/url] [url=http://azithromycina.net/]zithromax no rx[/url] [url=http://xtadalafil.online/]buy cialis tablets[/url]

 33. [url=https://phenergan.site/]cheap phenergan[/url] [url=https://amitriptylinetab.com/]amitriptyline price in south africa[/url] [url=https://buytetracycline.life/]where can i buy terramycin eye ointment for my cat[/url] [url=https://neurontin.sbs/]neurontin capsules 300mg[/url]

 34. [url=https://tadalafilx.monster/]buy cialis super active[/url] [url=https://dapoxetine.site/]buy priligy in australia[/url] [url=https://lipitoratorvastatin.shop/]buy lipitor australia[/url] [url=https://alevitra.com/]levitra oral[/url]

 35. [url=https://paxiltab.online/]buy paroxetine india[/url] [url=https://wellbutrina.monster/]how much is zyban cost[/url] [url=https://azithromycina.net/]azithromycin 500mg price australia[/url] [url=https://onlinedrugstore.click/]top online pharmacy 247[/url] [url=https://modafiniltab.net/]modafinil price canada[/url] [url=https://bactrimd.online/]bactrim medicine prices[/url]

 36. [url=https://prednisone.run/]prednisone 2 mg daily[/url] [url=https://ampicillin.icu/]where to buy ampicillin[/url] [url=https://bbviagra.com/]genuine viagra online uk[/url] [url=https://amoxil.sbs/]can you purchase amoxicillin online[/url] [url=https://ataraxtab.online/]atarax 25mg for sleep[/url] [url=https://wellbutrin.sbs/]bupropion tab 150 mg[/url]

 37. [url=http://accutanex.online/]buy accutane 40 mg online[/url] [url=http://buyprozac.life/]80 mg fluoxetine daily[/url] [url=http://synthroid.sbs/]synthroid 50 mcg coupon[/url] [url=http://tretinoin.click/]tretinoin online pharmacy[/url]

 38. [url=http://tadalafilx.monster/]cialis 20 mg in india[/url] [url=http://phenergan.site/]75mg phenergan[/url] [url=http://angpharm.com/]furosemide no prescription[/url] [url=http://cymbaltatabs.monster/]cymbalta prices[/url] [url=http://orlistat.cfd/]buy orlistat uk[/url] [url=http://ampicillin.icu/]buy ampicillin uk[/url] [url=http://trazodone.sbs/]trazodone 100 mg[/url]

 39. [url=https://amitriptylinetab.com/]amitriptyline 10mg buy online[/url] [url=https://malegratab.online/]malegra 120[/url] [url=https://buyprednisone.monster/]can i buy prednisone online without prescription[/url] [url=https://propecia.click/]finasteride 0.5[/url] [url=https://prednisone.run/]prednisone10 mg[/url] [url=https://benicartab.shop/]benicar 20 mg online[/url] [url=https://antabusetabs.com/]buying antabuse online[/url]

 40. [url=https://synthroidm.online/]synthroid 15 mcg[/url] [url=https://viagrabro.com/]female viagra over the counter[/url] [url=https://synthroidlevothyroxine.shop/]buy synthroid canada[/url] [url=https://prednisonex.online/]medication prednisone 20 mg[/url] [url=https://worldpharmacy.monster/]onlinecanadianpharmacy 24[/url]

 41. [url=https://cephalexin.site/]cechalexin 250[/url] [url=https://antabuse.icu/]antabuse australia price[/url] [url=https://valacyclovirvaltrex.online/]buy valtrex over the counter[/url] [url=https://prednisonex.online/]prednisone 30 mg price[/url] [url=https://buylexapro.monster/]lexapro 10 mg[/url] [url=https://sildenafiltabs.shop/]buy viagra in usa[/url] [url=https://diclofenactab.quest/]voltaren generic tablets[/url] [url=https://dexamethasonetab.com/]buy dexamethasone without prescription[/url]

 42. [url=https://sildenafilxd.com/]buy viagra for female[/url] [url=https://happypharmacy.quest/]online otc pharmacy[/url] [url=https://angpharm.com/]lasix[/url] [url=https://citalopram.site/]celexa 15 mg daily[/url] [url=https://trustedpharmacy.quest/]no prescription pharmacy paypal[/url] [url=https://orlistat.cfd/]orlistat over the counter price[/url] [url=https://buydrugstore.life/]best online foreign pharmacy[/url] [url=https://malegratab.online/]buy malegra 50[/url]

 43. [url=https://sildenafilpropills.com/]sildenafil 10 mg tablet[/url] [url=https://bactrim.fun/]bactrim uk[/url] [url=https://worldpharmacy.monster/]best canadian online pharmacy[/url] [url=https://finasteridemed.com/]finasteride 5g[/url]

 44. [url=http://trazodone.run/]trazodone 50mg daily[/url] [url=http://sildenafilpropills.com/]compare generic viagra prices[/url] [url=http://buylisinoprilwithoutprescription.com/]where to buy lisinopril[/url]

 45. [url=http://diflucana.com/]how much is over the counter diflucan[/url] [url=http://buyclomid.life/]provera clomid[/url] [url=http://fluoxetinetab.com/]buy prozac nz[/url] [url=http://amitriptylinetab.com/]elavil pain management[/url] [url=http://benicartab.shop/]benicar 5 mg[/url]

 46. [url=https://buyprozac.life/]buy prozac no prescription[/url] [url=https://azithromycina.net/]buy azithromycin online uk[/url] [url=https://cymbaltatab.com/]buy cymbalta uk[/url] [url=https://buyviagrapl.com/]where to buy female viagra canada[/url] [url=https://modafinilp.shop/]order modafinil paypal[/url] [url=https://stromectoltab.monster/]stromectol online pharmacy[/url] [url=https://worldpharmacy.monster/]reputable overseas online pharmacies[/url]

 47. [url=https://sildenafilxd.com/]sildenafil tablets 50mg price[/url] [url=https://citalopram.site/]citalopram 10 mg[/url] [url=https://diflucana.com/]diflucan tablets buy online[/url] [url=https://wellbutrintab.shop/]wellbutrin 150 mg price[/url] [url=https://amitriptylinetab.com/]elavil 50 mg no rx[/url]

 48. [url=http://dexamethasonetab.com/]dexamethasone[/url] [url=http://drugstores.monster/]happy family stores in canada[/url] [url=http://buyviagrapl.com/]viagra soft tabs[/url] [url=http://bactrimd.online/]bactrim capsule[/url] [url=http://synthroidm.online/]synthroid 50 pill[/url] [url=http://accutanetabs.shop/]accutane canada[/url] [url=http://albuteroltab.online/]albuterol from mexico[/url] [url=http://buysildenafil.life/]150 mg sildenafil[/url]

 49. [url=http://acyclovira.com/]acyclovir 200 mg capsule price[/url] [url=http://buyprozac.life/]prozac online pharmacy uk[/url] [url=http://wellbutrina.monster/]how to get zyban prescription[/url]

 50. [url=http://elaviltabs.shop/]amitriptyline prescription uk[/url] [url=http://wellbutrin.sbs/]bupropion without prescription[/url] [url=http://prednisolonep.com/]prednisolone prices[/url] [url=http://benicartab.shop/]benicar 50 mg[/url] [url=http://diflucanfluconazole.org/]can you order diflucan online[/url] [url=http://cipro.live/]cipro brand name cost[/url]

 51. [url=https://stromectoltab.monster/]ivermectin 20 mg[/url] [url=https://onlinepharmacyd.quest/]silkroad online pharmacy[/url] [url=https://buylexapro.monster/]lexapro for sale online uk[/url] [url=https://worldpharmacy.monster/]overseas online pharmacy[/url] [url=https://dexamethasonetab.com/]dexona 8mg tablet[/url] [url=https://paxiltab.online/]paroxetine 10 mg pill[/url] [url=https://aurogra.fun/]buy aurogra 100[/url] [url=https://lasixtb.com/]furosemide lasix 20 mg[/url]

 52. [url=http://phenergan.site/]phenergan 25mg tablets uk[/url] [url=http://wellbutrin.sbs/]over the counter wellbutrin[/url] [url=http://benicartab.shop/]cost of benicar 20mg[/url] [url=http://bbviagra.com/]generic viagra order online[/url] [url=http://propeciatabs.online/]buy propecia online india[/url] [url=http://amitriptylinetab.com/]amitriptyline 25[/url]

 53. [url=http://propecia.click/]finasteride coupon[/url] [url=http://buyvalacyclovironline.com/]can i buy valtrex over the counter in australia[/url] [url=http://buytrazodone.life/]trazodone online no prescription[/url]

 54. [url=https://bbviagra.com/]us online pharmacy generic viagra[/url] [url=https://antabuser.online/]otc disulfiram[/url] [url=https://prednisone.run/]prednisone drugs[/url] [url=https://sildenafilxd.com/]viagra 130 mg[/url]

 55. [url=https://paxiltab.online/]buy generic paxil online[/url] [url=https://aurogra.fun/]aurogra 100mg tablets[/url] [url=https://bactrimd.online/]bactrim pills[/url] [url=https://modafiniltab.net/]how to purchase modafinil[/url] [url=https://buyviagrapl.com/]sildenafil purchase canada[/url] [url=https://accutanex.online/]buy accutane online 30mg[/url] [url=https://worldpharmacy.monster/]happy family store[/url]

 56. [url=https://orlistat.cfd/]generic orlistat[/url] [url=https://alevitra.com/]generic levitra india[/url] [url=https://neurontin.sbs/]cost of gabapentin 300mg[/url] [url=https://elaviltabs.shop/]amitriptyline 100 mg tablet price[/url] [url=https://prednisone.run/]where to get prednisone[/url]

 57. [url=http://bactrimd.online/]buy bactrim without prescription[/url] [url=http://diclofenactab.quest/]diclofenac 50 mg tablets[/url] [url=http://buylisinoprilwithoutprescription.com/]cost for 2 mg lisinopril[/url] [url=http://cephalexin.site/]price for cephalexin 500mg[/url] [url=http://finasteridemed.com/]compare propecia prices uk[/url] [url=http://buymodafinil.life/]best generic modafinil[/url]

 58. [url=https://synthroidm.online/]synthroid 137.5[/url] [url=https://buylexapro.monster/]best price generic lexapro[/url] [url=https://cialisgenerictadalafil.com/]tadalafil in india[/url] [url=https://buyviagrapl.com/]viagra 20 mg online[/url]

 59. [url=https://buylisinoprilwithoutprescription.com/]lisinopril 10mg online[/url] [url=https://accutanex.online/]accutane for sale uk[/url] [url=https://modafiniltab.net/]modafinil prescription cost[/url]

 60. [url=http://ampicillin.icu/]purchase ampicillin[/url] [url=http://propeciatabs.online/]propecia online without prescription[/url] [url=http://modafinilsec.com/]provigil 100 mg tablet[/url] [url=http://amoxil.sbs/]can i buy over the counter amoxicillin[/url] [url=http://neurontin.run/]medicine gabapentin 300[/url] [url=http://wellbutrin.sbs/]wellbutrin xl 300[/url] [url=http://trazodone.sbs/]cost of trazodone 50 mg tablet[/url]

 61. [url=http://tadalafilx.monster/]cialus[/url] [url=http://diflucanfluconazole.org/]generic diflucan prices[/url] [url=http://buytetracycline.life/]tetracycline 250 mg[/url] [url=http://propecia.click/]buy propecia usa[/url] [url=http://antabusetabs.com/]antabuse pill[/url] [url=http://cymbaltatabs.monster/]cymbalta uk[/url] [url=http://diflucantab.shop/]diflucan daily[/url]

 62. [url=https://wellbutrina.monster/]wellbutrin cost generic[/url] [url=https://prednisonex.online/]prednisone best price[/url] [url=https://valacyclovirvaltrex.online/]valtrex online[/url] [url=https://happyonlinedrugstore.monster/]canadien pharmacies[/url] [url=https://stromectoltab.monster/]purchase ivermectin[/url]

 63. [url=https://tadalafilx.monster/]cialis .com[/url] [url=https://citalopram.site/]celexa coupon discount[/url] [url=https://trazodone.sbs/]trazodone 50 mg price canada[/url] [url=https://propeciatabs.online/]order generic finasteride[/url]